Kawa rozpuszczalna smakowa ma swoich zwolenników i przeciwników. Miłośnicy kawy rozpuszczalnej doceniają smak i aromat napoju, przeciwnicy twierdzą, że smak kawy rozpuszczalnej jest sztuczny, a sam napój jest niezdrowy. Ile w tym prawdy?

Jak powstaje kawa rozpuszczalna?

Kawa rozpuszczalna została rozpowszechniona w latach 30-tych przez firmę Nestle – do tej pory jednego z większych producentów kaw smakowych. Proces powstawania kawy obejmuje kilka etapów. Ziarna kawy są palone, mielone i parzone, a następnie podane procesowi liofilizacji – kawa zostaje zamrożona, a następnie umieszczona w komorach próżniowych. W komorach ciecz odparowywuje, a pozostają kryształki kawy. Smak kawy zostaje wzbogacony przy użyciu rozmaitych aromatów – najczęściej alkoholu, wanilii oraz owoców. Tak powstaje kawa rozpuszczalna smakowa.

Najpopularniejsze dostępne w sprzedaży kawy mają smak:

• capuccino,
• czekolady,
• cynamonu,
• orzechów laskowych,
• wanilii.

Czym cechuje się dobra kawa smakowa?

Rozpuszczalne kawy smakowe dostępne w sprzedaży bywają… mało smaczne. Dobra kawa rozpuszczalna smakowa z Amus.pl cechuje się wyrazistym aromatem i… smakiem. Smak jest niemniej ważny niż zapach. Niby oczywiste? Okazuje się, że gros dostępnych w sprzedaży produktów jest pozbawionych walorów smakowych.

Gdzie kupić kawę rozpuszczalną smakową?

Kawy rozpuszczalne smakowe kupimy w specjalistycznych sklepach, których w Internecie jest wiele. Największy wybór kaw smakowych oferują delikatesy internetowe, które specjalizują się w sprzedaży produktów wyszukanych i niedostępnych nigdzie indziej.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ