Kooperatywa spożywcza – na czym to polega?

0
62

Czy wiesz, że kooperatyzm, czyli doktryna społeczna, zgodnie z którą zakładana jest spółdzielnia, w ramach której wszelkie wyprodukowane dobra są wspólną własnością, to wytwór z XIX wieku i pochodzi z Anglii? Co ciekawe, w Polsce dopiero teraz zyskuje popularność, a kooperatywy przede wszystkim spożywcze tworzą coraz częściej osoby, które chcą prowadzić zdrowy styl życia i zwracają uwagę na ochronę środowiska. Na czym polega kooperatywa spożywcza i jakie zalety wykazuje w ramach rozwoju społeczeństwa obywatelskiego? Kto może do niej należeć i jakie obowiązki trzeba spełniać? Dowiedz się już teraz.

Kooperatywa spożywcza dla ludzi świadomych

Już dawno minęły czasy, w których na zakupy podążaliśmy do supermarketów. Dzisiaj większość Polaków doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że tylko jedzenie ze sprawdzonych, dobrych źródeł może mieć dobroczynne działanie dla własnego zdrowia. W sklepach, w których oferowana jest żywność w masowej ilości, nie możemy raczej liczyć na jakość czy ekologiczne podejście do produkcji. Kooperatywy spożywcze są odpowiedzią na zapotrzebowanie na jedzenie naturalne i po prostu zdrowe.

W kooperatywach spożywczych uczestniczą przede wszystkim osoby młode, bo to właśnie one są najbardziej proekologiczne i mają świadomość negatywnego działania toksyn, konserwantów i innych związków chemicznych, jakie znajdują się praktycznie w każdym produkcie spożywczym.

Idea „Razem, czyli taniej”

Pierwsze kooperatywy spożywcze powstały w Polsce jeszcze przez II wojną światową, ale to dopiero dzisiaj widać wyraźny trend na organizację tego rodzaju społeczności. Same kooperatywy polegają na dobrowolnej przynależności do grupy osób, które samodzielnie hodują bądź wytwarzają ekologiczne produkty spożywcze i dzielą się nimi. Przynależność do kooperatywy spożywczej jest oczywiście dobrowolna, daje za to dostęp do doskonałej jakości jedzenia.

Idei kooperatyw spożywczych przyświecają cele, zgodnie z którymi każdy członek może liczyć na dobrą współpracę oraz pomoc. W zamian za dostęp do produktów niemasowej produkcji każdy z członków ma oczywiście pewne zobowiązania. Musi również dostarczać ekologiczne produkty do wspólnego sklepu.

Kooperatywa spożywcza jest niewątpliwie korzystna nie tylko pod względem dbałości o zdrowy styl życia, ale również patrząc na aspekty ekonomiczne. W niektórych stowarzyszeniach tego rodzaju współpraca polega na wymianie produktów spożywczych, w innych na ich odsprzedaży w atrakcyjnych cenach. Stowarzyszenia tego rodzaju mogą prowadzić sklepy, w których sprzedawcami są członkowie kooperatywy spożywczej, zgodnie z ustalonym grafikiem.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ