Chociaż dieta kopenhaska to szczególnie skuteczny lekarstwo na spalenie tłuszczu oraz utratę zbędnych kilogramów, to a nie wszyscy potrafią wykorzystywać dietę kopenhaską. Dieta kopenhaska nie jest polecana osobom, które mają niską motywację oraz kłopoty z wypełnianiem przykazań dietetycznych, ponieważ w ich wypadku starania nie przyniosą spodziewanych rezultatów, a tylko efekt jo-jo. Dieta kopenhaska trwa 13 dni oraz wymaga dokładnego przestrzegania jadłospisu. W innym razie dietę kopenhaską należy przerwać oraz powrócić do niej po trzech miesiącach.
Dieta kopenhaska – zasady
Dieta kopenhaska gwarantuje skuteczne odchudzanie, pod warunkiem iż będziemy ściśle przestrzegać jadłospisu oraz wykorzystywać się do pewnych zasad. Jak przekonują twórcy kuracji kopenhaskiej, jedynie rygorystyczne przestrzeganie wyznaczonych reguł może przynieść dobre efekty, dlatego sięgnięcie po niedozwolone artykuły, jak słodycze lub alkohol, jest zgodne z przerwaniem kuracji, która w zamierzeniu ma pomóc zrzucić od 4 do chociażby 8 kg. Odchudzająca dieta trzynastodniowa jest przeznaczona dla osób w pełni zdrowych – przed rozpoczęciem kuracji kopenhaskiej poleca się konsultację lekarską. Menu kuracji kopenhaskiej zostało opracowane przede każdym z wiedzą o tychże, którzy zmagają się z otyłością a w dość niedługim okresie chcą zredukować masę ciała, a również są niezwykle zmotywowani i skłonni do wyrzeczeń. Przeciwskania kuracji kopenhaskiej dotyczą przede wszsytkim osób borykających się z kłopotami żołądkowymi, chorymi na nerki, a również tych, które pracują fizycznie – drastyczne zmniejszenie przyjmowanych kalorii może odnosić się ze spadkiem sprawności oraz efektywności.
Dieta kopenhaska – jadłospis
Jadłospis kuracji kopenhaskiej składa się przede wszystkim na chudym mięsie, głównie drobiowym, rybach (najczęściej jest zalecany dorsz i pstrąg), a również jajkach i warzywach oraz owocach, przy czym te ostatnie spożywa się w ilościach ograniczonych. Choć szerokim łukiem są omijane słodycze oraz alkohol, w jadłospisie kuracji kopenhaskiej jest dobre picie rozpuszczalnej kawy, która jest spełniać funkcję pobudzającego układ pokarmowy śniadania. Przepisy kuracji kopenhaskiej dopuszczają również stosowanie przypraw takich jak pieprz oraz sól. Przeprowadzając dietę kopenhaską bardzo ważne jest stosowanie wielkich liczby płynów. Osoby na diecie kopenhaskiej nie powinny wypijać mniej niż dwa litry niegazowanej wody mineralnej dziennie. Jadłospis kuracji kopenhaskiej jest niezwykle ubogi oraz monotonny. Pod tym względem przypomina dietę kapuścianą. Natomiast dieta kapuściana nie wymaga głodzenia się. Również dieta kopenhaska, jak również kapuściana są tanie oraz przyjemne w przeprowadzeniu, natomiast wymagają wielkiej motywacji oraz dyscypliny.
Dieta kopenhaska – zalety
Podstawowa zaleta kuracji kopenhaskiej to możliwość szybkiego zrzucenia stosunkowo wielkiej ilości kilogramów w szybkim okresie. Osoby praktykujące dietę kopenhaską cenią sobie i jej nieskomplikowane zasady oraz jadłospis. Zdaniem wielu dieta kopenhaska pozytywnie oddziałuje też na swoją motywację do dalszej pracy nad sylwetką. Obserwując zadowalające efekty kuracji kopenhaskiej, stoimy się również bardziej zdeterminowani do dalszych działań na rzecz szczupłego ciała.
Dieta kopenhaska – wady
Natomiast, choć kontrowersyjna dieta kopenhaska uchodzi za skuteczną, jej wady w wielu wypadkach mogą niestety przewyższyć jej atuty. Podstawowym zarzutem stawianym diecie kopenhaskiej jest drastyczne zmniejszenie przyjmowanych elementów odżywczych. Podaje się, iż w wypadku dorosłego człowieka dzienne zapotrzebowanie na energię waha się w granicach 2000 kcal. Jednak w trakcie kuracji kopenhaskiej przyjmujemy ich średnio blisko 800 dziennie. Zamienniki w jedłospisie kuracji kopenhaskiej mają podobną kaloryczność. W takich warunkach organizm nie ma możliwości pozbycia się tkanki tłuszczowej. Obserwowany w okresie kuracji kopenhaskiej spadek wagi łączy się przede każdym z ubytkiem wody i tkanki mięśniowej. Takie działania upośledzają naszą przemianę materii, która po zakończeniu kuracji staje się rozregulowana. Efekt jojo w diecie kopenhaskiej rozczarowuje wielu jej zwolenników. Kolejnym minusem jest, wbrew zamierzeniom, znaczne utrudnienie wykształtowania zdrowych nawyków żywieniowych. Chodzi tutaj przede wszystkim o rezygnację ze śniadań, które zastępuje kawa, a również o niwelowanie uczucia głodu przez picie sporych liczby wody. Takie działanie w czasie kuracji kopenhaskiej zdecydowanie utrudnia utrzymanie efektów po zakończeniu kuracji kopenhaskiej.
Dieta kopenhaska – dla kogo?
Zagorzali zwolennicy twierdzą, iż nie ma żadnych ograniczeń połączonych z tym, kto może wykorzystywać dietę kopenhaską. Innego zdania są natomiast dietetycy i specjaliści. Uważają oni, iż dieta będzie wystarczająca tylko dla osób, które nie borykają się z większymi kłopotami zdrowotnymi, bo jest ona niezwykle wymagająca oraz uboga w elementy odżywcze. Trzynastodniowa dieta składa się na eliminacji z posiłków tłuszczy oraz węglowodanów, i co za tym idzie spożywaniu jak najmniejszej liczby kalorii. W klubie z tym wymagamy się liczyć ze spadkiem sprawności oraz obniżonej kondycji.