Ksylitol (cukier brzozowy) to naturalny słodzik, który ma zdrową alternatywę dla cukru. W przeciwieństwie do niego ksylitol zawiera aż o 40 proc. mniej kalorii oraz ma zdecydowanie niższy indeks glikemiczny, dlatego zaleca się przede wszystkim cukrzykom oraz osobom odchudzającym się. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma ksylitol. Ksylitol (cukier brzozowy) to substancja słodząca pochodzenia naturalnego, która obok sorbitolu, mannitolu, erytritolu oraz maltitolu należy do grupy polioli, czyli „alkoholi cukrowych” – węglowodanów charakteryzujących się niską wartością energetyczną i tym, iż nie podnoszą poziomu glukozy we krwi. Takie właściwości ksylitolu sprawiają, iż stanowi on polecany zwłaszcza diabetykom oraz osobom walczącym z nadwagą.
Ksylitol (cukier brzozowy) – występowanie. Jak smakuje ksylitol?
Ksylitol najczęściej jest pozyskiwany z kory fińskiej brzozy, choć jest zarówno w pewnych owocach (truskawkach, jagodach, malinach, śliwkach, gruszkach), kolbach kukurydzy oraz grzybach. Warto wiedzieć, iż ludzki organizm także w minimalnych ilościach wytwarza ksylitol. Cukier brzozowy wygląda oraz smakuje tak, jak tradycyjny cukier. Ponadto podczas jego używania, można dodatkowo wyczuć niezwykle przyjemny, miętowy aromat. Ksylitol można odnaleźć w wielu produktach. W sprzedaży najczęściej jest jako skarmelizowany cukier, choć spotkać można również gumy do żucia z ksylitolem, miętówki, a również pasty do zębów oraz aerozole do nosa.
Ksylitol (cukier brzozowy) dla cukrzyków
Ksylitol należy do grupy polioli. Są to węglowodany, które są wolniej wchłaniane w przewodzie pokarmowym, i ich metabolizm odbywa się w sposób praktycznie niezależny od insuliny (czy przy nieznacznym jej udziale), tzn. nie wywołują wzrostu stężenia glukozy we krwi oraz nie stymulują wydzielania insuliny. W stosunku spośród tym indeks glikemiczny ksylitolu (IG=8) jest często niższy niż cukru. A im niższy IG, tym niższy stopień cukru we krwi. Spośród tego względu ksylitol jest polecany cukrzykom, osobom z zakłóconą tolerancją glukozy oraz insulinoopornością.
Ksylitol (cukier brzozowy) a odchudzanie. Ile kalorii ma ksylitol?
Ten naturalny słodzik jest doskonały dla osób zmagających się z otyłością oraz otyłością. Cukier brązowy ma prawie 2 razy mniej kalorii niż cukier – dostarcza średnio 2,4 kcal/g, w zestawieniu do zwykłego cukru, który dostarcza 4 kcal/g. Poza tym zmniejsza łaknienie na słodycze.
Ksylitol (cukier brzozowy) a osteoporoza
Ksylitol zwiększa mineralizację, czyli przyswajanie wapnia przez kości, dzięki czemu przywraca traconą wraz z wiekiem gęstość kości. Spośród tego sensu jest wykorzystywany nie tylko osobom, u których zdiagnozowano osteoporozę, a również dzieciom (ale dopiero od 3. roku życia), których układ kostny dopiero się kształtuje. Warto wiedzieć, iż tradycyjny cukier wykazuje odwrotne działanie – „wypłukuje” z organizmu sole mineralne, w tym wapń.
Ksylitol (cukier brzozowy) przeciw próchnicy oraz innym chorobom zębów
Naukowcy, których wyniki badań zostały wydane w „Journal of American Dental Association”, wykazali także, iż ksylitol pomaga zapobiegać próchnicy oraz innym chorobom zębów. Cukier brzozowy szybko przywraca właściwe pH śliny, zmniejszając czas ekspozycji zębów na działanie szkodliwych kwasów. Ponadto hamuje rozmnażanie bakterii, jakie są winne za psucie się zębów. Tę tezę potwierdzają badacze z Harvard School of Dental Medicine (Wydział Stomatologii Uniwersytetu Harvarda), którzy stwierdzają, iż „ksylitol wyraźnie zmniejsza ilość wypadków stomatologicznych”. Dlatego dzieciom, zamiast cukru, który powoduje próchnicę zębów (a również paradontozę), lepiej dać ten naturalny słodzik. Niektórzy zalecają przed połknięciem ksylitolu wymieszać go ze śliną oraz przepłukać nim jamę ustną. Inni przyrządzają spośród niego roztwory wodne jako płukanki (nie tylko do ust, a również gardła).
Ksylitol (cukier brzozowy) wspiera wytrzymałość organizmu
Ksylitol, w przeciwieństwie do cukru, daje odczyn zasadowy, w klubu spośród tym stabilizuje równowagę kwasowo-zasadową organizmu, a co za tym idzie – hamuje wzrost bakterii oraz drożdżaków. Spośród tego powodu ksylitol jest polecany osobom zmagającym się z dolegliwościami bakteryjnymi oraz grzybicą, które powinny zrezygnować z cukru, ponieważ ten właśnie „dokarmia” bakterie oraz sprzyja wzrostowi grzybów.
Czy ksylitol może być szkodliwy?
Badacze z amerykańskiego Urzędu ds. Żywności oraz Preparatów (FDA) uznali, iż ksylitol nie posiada żadnych znanych własności toksycznych. Podobne zdanie ma Komitet Ekspertów ds. Dodatków do Żywności Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), który uznał chociażby, iż nie jest jego dzienna granica spożycia. Jednak pomimo to nie należy przesadzać z ilością spożywanego ksylitolu. Jego nadmiar w diecie może doprowadzić do nadmiernego składania się gazów w jelitach, lekkich biegunek czy skurczów. Na wesele jest to działanie tymczasowe, a organizm niezwykle szybko uczy się do jego zwiększonych dawek w całodziennym pożywieniu. Warto wiedzieć, iż na opakowaniach produktów, w jakich zawartość ksylitolu (oraz różnych polioli) przekracza 10 proc. wagi wyrobu, producent ma obowiązek podać informację, iż spożycie w nadmiernych ilościach może być efekt przeczyszczający.